Ekologija

Kako brinemo o okolini?

Kao i u svim drugim oblastima, tako i u sferi ekološke osvještenosti, Nora Plast vodi posebnog računa, s tim više što se pri ovome stvara efekat na širu okolinu.

Da bi smo objedinili poslovnu i ekološku efikasnost, implementirali smo program proizvodnje bio folija te savremenu tehnologiju recikliranja otpada, čime se škartne sirovine u potpunosti vraćaju u naš proces proizvodnje i ponovo stvaraju novi proizvod. Ovim mjerama se neutrališu negativni ekološki efekti koji bi u suprotnom nastali.

Polietilenska ambalaža se danas sve više upotrebljava zahvaljujući svojim osobinama: maloj težini, dobrom zavarivanju, fleksibilnošću, čvrstoći, otpornosti na vlagu, štampanju, mogućnost reciklaže i obnovljivoj upotrebi.

Neadekvatno deponovanje najčešći je problem vezan za PE vrećice/ambalažu i posljedica je ljudskog faktora bilo da je u pitanju nedostatak označenih mjesta za odlaganje ili ne postojanje navike odlaganja na označena mjesta.

Navedeni problem riješili smo proizvodnjom BIORAZGRADIVIH vrećica zasnovanih na OXO-BIODEGRADABLE tehnologiji te posjedujemo sertifikat „Symphony Environmental“ renomirane Britanske kompanije. Osnova ove razgradive folije je standardni polietilen.

Razgradnja se vrši djelovanjem UV zraka i toplote uz prisustvo “D2W” aditiva. Stabilizatori obezbjeđuju kontrolisanu degradaciju i sprečavaju da započne razgradnja prije završetka eksploatacionog ciklusa proizvoda. Za potpunu razgradnju potrebno je 4-5 godina.

Menu